עמוד ראשי

השתלת קרנית – כל מה שצריך לדעת לפני שמתחילים בהליך כירורגי



העין האנושית מורכבת ממנגנון כל כך מתוחכם שרובנו בכלל מתקשים להבין כיצד הקסם הזה עובד. ולמרות זאת, עם השנים יכולות להיווצר ולהתעורר לא מעט בעיות המקשות על הראייה ומפריעות לנו בתפקוד השוטף. למרות שנראה לנו כי יכולת הראייה היא מובנת מאליה, כאשר מתעוררת בעיה רצינית בראייה ואנחנו כבר לא מסוגלים לנהוג כבעבר, להגיע למקום שברצוננו להגיע אליו, להסתכל ולראות בצורה ממוקדת את מה שאנחנו מחפשים, לראות טוב בלילה או אפילו לראות לרחוק ולזהות עצמים – ברגעים אלו אנחנו מתחילים להעריך באמת את האופן שבו העיניים עובדות.

מהי בעצם הקרנית?

הקרנית היא החלק השקוף והקדמי בעין. דרך הקרנית עובר האור שמגיע לחלק האחורי וכך העין יכולה להעביר "מסרים" אודות האובייקטים שנמצאים מולה. כמו כן, לקרנית יש תפקיד חשוב בשבירת קרני האור ובריכוזן באופן שמאפשר את העברת האור אל הרשתית. הרשתית בתורה מעבירה את האור אל מרכזי הראייה הרלוונטיים במוח.

על מנת שהרשתית תוכל לקבל את האור בצורה תקינה, עליה להיות שקופה ועגולה, שאחרת היא אינה מעבירה את האור בצורה תקינה, והקרניים אינן נשברות כמו שצריך. התמונה שהאדם עצמו יראה במצב כזה היא לרוב תמונה מטושטשת, לא ברורה, תמונה חשוכה ואפילו תמונה מעוותת. לא בכדי, מחלות שונות של הקרנית גורמות לספקטרום רחב של פגיעה בראייה.

מסיבות אלו, לקרנית יש חלק חשוב ביותר בתפקוד הראייה שלנו והשמירה על המצב הבריאותי בצורה הטובה ביותר היא חיונית.

סיבות לפגיעה בקרנית

ישנן סיבות שונות המביאות לקיום פגיעה בקרנית; ולמעשה, על רוב הסיבות אין לנו באמת שליטה. בין הסיבות הגורמות לעיוות הקרנית, לעכירות או לפציעה שלה אפשר למנות את הבאות:

  • פציעות/ חבלות
  • ניתוחי עיניים קודמים – גלאוקומה, ניתוח רשתית וכיו"ב
  • פגיעה בשכבה הפנימית של הקרנית – תאי האנדותל
  • זיהומים
  • מחלות מולדות

כאשר נוצרת פגיעה בשכבה הפנימית של הקרנית אזי היכולת ללחלח את העין באופן קבוע נפגעת שכן תפקידה של השכבה הפנימית הוא  ספיגת מים משאר הרקמות. כאשר השכבה הפנימית נפגעת אזי עלולה להתפתח בצקת הפוגעת ביכולת לראות באופן שוטף.

אופני השתלת קרנית

ישנן צורות שונות להשתיל קרנית בעין כאשר ברוב המקרים הקרנית המושתלת נלקחת מתורם בריא שהלך לעולמו. הודות להתקדמויות הטכנולוגיות המוכרות והקיימות כיום, התחום של השתלת קרנית התפתח משמעותית ומאפשר השתלות ללא תופעות לוואי, כאלה המאפשרות חזרה מידית לשגרה.


עמוד ראשי